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This res request for an opinion as

representing aged to render informal counseling, plan-

ning, and mdimtl.ng sarvices to the elderly where:

1) county fundas are involved; 2) aoﬁ county funds are involved

but the county board members wish to participate in their
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official capacity as menbers of the committees, contriduting
their names and talents to such efforts. If such contracts
or associations are authorized, is consideration required?
You have asked me specifically to consider the effect of
sections 10(a) and (b) of article VII of the Comstitution
and of the Intergovernmental Cooperation Act (Ill, Rev. Stat.
1978, ch-. 127, par. 741) on these questions.

It is my understanding that the entities that the
county has been requested to contract with or provide funds
or servicees to aragpkivatc. not-for-profit corporations and
are not aqeueias-ﬁf State or units or agents of local govern~
ment.

The tneexgavurﬁnantal Cooperation Act has no affect
‘on this problem, It relates only to comtracts or coopera-
tive agreements between the public agencies as defined in
section 2 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 127, par.
742). The organizations for the aged involved here Qra pri-
vate agencies, and do not fall within this definition of public
agency.

Sections 10(a) and (b) of article VII of the

Illinois cénstitutiun of 1970 provide:
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“{(a). Units of local government and achool
districts may contract or otherwise associate
among themselves, with the State, with other
states and their units of local goverament and
school districts, and with the United States
to obtain or share services and to exercise,
conbine, or tranafer any power or function,
in any manner not prohibited by law or by ordi-
nance. Units of local government and school
districta may contract and otherwise associate
with individuals, associations, and corporaticns
in any manner not prohibited by law or by .
oxdinance. Participating units of government
may use their credit, revenues, and other
resources to pay costs, and to service dedbt
related to intergovernmental activities.

(b) oOfficers and employees of units of local
government and school districts may participate
in intergovernmental activities authorized by
their units of government without relinguishing
their offices or positions.”

Since private agencies are seeking to contract with the
county, the only portion that is relevant here is that
which provides that "tnits of local govermment and school
districts may contract and otherwise associate with indi-
viduals, assoclations, incorporaticms, in any manner not
prohibited by law or by ordinance®. This provision does
not grant authority to counties to undertake functioms,

programs, or activities without other authority. It only

provides a methoé of performing such functions, programs or
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activities authorized by other provisions of law. It ie
therefore neceasary to f£ind the statutory authority for the
county to unaartgke the functions contemplated. See opinions
NP-637, issued October 17, 1973, and 5-1181, issued September
27, 1%76. |

bDuPage County seeks to use or give funds or ser-
vices of its county board members or both to private organi-
gations which are devoted to serving the eldexly. A county
has no power to appropriate, give away, or dispose of property
for purposes not authorized by law. (LeFevre v. County of
Lee, 353 11l. 30.) The use of sexvices of county officers
in their official capacity must also be authorized expressly
by statute or by necassary implication to carry out express
powefs. I amvaware of no statutory provision which speci-
£ilcally authorizes the type of activitiea involved here.
The county is authorized to engage in these activities only
to the extent authorized by law. I have discussed statutory
provisions that relate to this problem in other opinions.
See opinions NP-712, iesued March 7, 1974; 8-576 (1973 Ill.
Att'y. Gen. Op. 52); NP-302, issued May 5, 19?5; and NP;QQQ.

iasued November 20, 1975.
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This opinion should not bz read to conclude that
persons who are county board members could not serve or
become associated with these private organizationsz in their
personal capacity. Since these are not agencies of the
county or State, there ie no problem of compatibility of
offices and if the menmbder has no direct or indirect interest
in any contract on which he may act or vote with regard to
funding these agenciesz to the extent to which there i=
authority there would be no conflict of interest. |

Very truly yours,

ATTORNEY GENEBERAL




